Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Συρρακιώτη Ηλία Δήμα το λαογραφικό θεατρικό έργο «Το προξενιό της Λενιώς» απ’ την Ένωση Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι''Ο Συρρακιώτης καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΤΕΦΑΑ Αθηνών Ηλίας Δήμας γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί το "Προξενιό της Λενιώς"
Σήμερα η παράσταση απ' την Ένωση Ηπειρωτών "Το Κούγκι" 
Η Ένωση Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου «Το Κούγκι», παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Το προξενιό της Λενιώς» του Συρρακιώτη Ηλία Δήμα, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Φυσικής Αγωγής, συγγραφέα πολλών βιβλίων σχετικών με την παράδοση, στον πολυχώρο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, Τερψιχόρης 51 και Αρτέμιδος, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19.00΄.

Πρόκειται για ένα ηθοπλαστικό έργο, δοσμένο με πολύ χιούμορ βασισμένο στην παραδοσιακή κοινωνία και τον τρόπο που γινόταν τα προξενιά. Πρόκειται για μία  ηθογραφία που μας ταξιδεύει στα ορεινά χωριά της Ηπείρου σε κάποιες άλλες εποχές.

Τι είπαν οι συντελεστές της παράστασης. ...
Λίλιαν  Παπαδοπούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι''.
"Θα σας ταξιδέψουμε σε μια άλλη εποχή, σε χρόνια αγνά αλλά και δύσκολα.
 Μέσα από το θεατρικό μας έργο,  που διαδραματίζεται σε τρεις πράξεις, θα σας ταξιδέψουμε σε ένα γραφικό χωριό της Ηπείρου. Θα σας πάμε σε μια άλλη εποχή, σε χρόνια αγνά αλλά και δύσκολα. Εποχές όμως με αρχές,  όπου ο λόγος ήτανε συμβόλαιο. Καμιά  φορά όμως, κάποιος πατέρας,  όπως ο πατέρας της Λενιώς στο έργο μας,  για την ευτυχία του παιδιού του,  όταν τύχαινε να έχει τσούπρες (κορίτσια)  που έπρεπε να παντρέψει, έλεγε κάποιο ψέμα. Εσείς θα κρίνετε το μέγεθος του. Έτσι διαδραματιζότανε κάποιες κωμικοτραγικές καταστάσεις. Κάτι τέτοιο είναι  η υπόθεση του έργου μας.
Πρωταγωνιστές είναι μέλη του συλλόγου μας, οι οποίοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων, πρέπει όμως να ξέρετε πως είναι ερασιτέχνες και  έχουν ως  μοναδικό εφόδιο το μεράκι. Για αυτό θέλω να είστε στην κριτική σας επιεικείς και γενναιόδωροι στο χειροκρότημα σας. "

 

Ο Ηλίας Δήμας
Ηλίας Δήμας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου ''Το Κούγκι'' και  εμπνευστής της παράστασης.

«Θα πρέπει να πω, πως οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν ήταν πάντοτε ειδυλλιακές. Υπήρχαν και πολλά αρνητικά. Το σενάριο δεν προέρχεται από τη φαντασία του. «Είναι κάτι που γινότανε στις παραδεισιακές κοινωνίες. Έχουμε πολλά τέτοιου είδους περιστατικά στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Ίσως να έχω αναπτύξει το κωμικό  περισσότερο, ιδιαίτερα που σήμερα το γέλιο μας είναι απαραίτητο,  σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Θα μου πείτε αυτό που θα δούμε, γιατί μας το παρουσιάζεται; Για να το εφαρμόσουμε και εμείς στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε; Εγώ θα το έλεγα θετικό, αλλά ξέρω ότι εσείς θα το αρνηθείτε. Θα πρέπει να πω, πως οι παραδοσιακές κοινωνίες δεν ήταν πάντοτε  ειδυλλιακές. Υπήρχαν και πολλά αρνητικά.
Εμείς όταν λέμε διάσωση, διατήρηση και συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της παράδοσης θα κρατήσουμε τις αξίες εκείνες που χρειάζεται κάθε κοινωνία  για τη χειραφέτηση της, έναντι της εισβολής των ξένων θεσμικών στοιχείων,  γιατί τα πολιτιστικά στοιχεία του παρελθόντος δεν παραμένουν σταθερά, μεταβάλλονται, αλλάζουν και στις νέες πραγματικότητες θα δώσουν νέες μορφές πολιτιστικής λειτουργίας. Κρατήστε λοιπόν τα θετικά.. ».

 

Πολλοί οι συντελεστές.
Το ρόλο του Λιάκου

(γαμπρού) ερμηνεύει ο επίκουρος καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Διονύσης Καρδάσης και της Λενιώς (σιτεμένης νύφης) η Κωνσταντίνα Αγοραστού.
Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν τα μέλη του συλλόγου που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους επαγγελματίες ηθοποιούς:  Χρήστος Μπόλος, Θεοδώρα Ντόλου, Δανάη Καρακίτσου, Στεφανία Σαράφη, Λάμπρος Τριανταφύλλου, Τάσος Καραλής, Ντίνα Τσιβρά, Αλέξης Καπλάνης, Γιάννης Παπαχρήστου, Γιώργος Τσιβράς, Ζήκος Κοντογεώργης και κάποιοι άλλοι που πλαισίωσαν το  ψίκι (πομπή του γάμου).

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Ηλία Δήμα και η διδασκαλία χορευτικών και τραγουδιών της Τζένης Κωστούση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου