Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

" Η τέχνη δεν σε χορταίνει απο ψωμί. είναι όμως επαναστατική πράξη"



Συνεχίζεται η έκθεση του συνδημότη μας Θεόδωρου Παπαγιάννη στην Άρτα

Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου

Η έκθεση θα συνεχίσει να λειτουργεί έως τις  31 Ιανουαρίου 2013


«Η τέχνη δεν σε χορταίνει από ψωμί, είναι όμως επαναστατική πράξη», είπε μεταξύ άλλων ο διακεκριμένος διεθνώς Ηπειρώτης γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης απευθυνόμενος στο κοινό που γέμισε την Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γ. Μόραλης» το βράδυ του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου, στα εγκαίνια της έκθεσής του με τίτλο «Η ΠΟΜΠΗ».
Η τέχνη αποτελεί σιγανό βέλος που βρίσκει τον στόχο και αλλάζει την ψυχή, όπως είχε πει ο Νίτσε και επανέλαβε ο κ. Παπαγιάννης, όχι άδικα.
(30/10/2012)
Η έκθεση συμβολίζοντας την πορεία του ανθρώπου για την επιβίωση, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για τον επισκέπτη. Είναι εξαιρετικής σημασίας, τόσο το έργο του κ. Παπαγιάννη, όσο όμως και το σύνολο που δημιουργεί στον χώρο και όσα μηνύματα εκπέμπει. Ο Θ. Παπαγιάννης διακρίθηκε παγκοσμίως, γιατί επιμένει στον κοινωνικό ρόλο που η τέχνη έχει και πρέπει να επιτελέσει. Αρχή, που ο ίδιος υπηρετεί πιστά και η έκθεσή του στην Δημοτική Πινακοθήκη το αποδεικνύει ακόμη μια φορά. «Τέχνη που δεν βλέπεται δεν υπάρχει» είπε ο ίδιος στον σύντομο χαιρετισμό του, ευχαριστώντας όλους όσοι βρέθηκαν ώστε «Η ΠΟΜΠΗ» μετά το Βυζαντινό Μουσείο να εκτεθεί στην Άρτα, όπου θα παραμείνει μέχρι 31 Ιανουαρίου 2013.
Κατά κοινή ομολογία όσοι την επισκέφθηκαν είχαν πολλά να κερδίσουν και επιπλέον όσο κι αν η τέχνη δεν σε χορταίνει από...
ψωμί, έφυγαν «χορτάτοι» και με αίσθημα ικανοποίησης.
Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων συμφώνησαν πως θαεπιστρέψουν και σε άλλη στιγμή ώστε να απολαύσουν τα εκθέματα ένα – ένα, με περισσότερη ησυχία.
Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης
Ταυτιζόμαστε απόλυτα με την άποψή τους. Η έκθεση του Θ. Παπαγιάννη αξίζει περισσότερη προσοχή από μια σύντομη ματιά και σίγουρα τα βήματα όλων των Αρτινών θα πρέπει να οδηγήσουν στην Πινακοθήκη «Γ. Μόραλης». «Η ΠΟΜΠΗ» εκπέμπει πολλά μηνύματα και από διαφορετικές γωνίες. Ίσως κάπου ανάμεσα στο πλήθος της, ο καθένας να διακρίνει τον εαυτό του…
-Λιτή και απέριττη
Η τελετή ήταν λιτή και απέριττη. Όπως ακριβώς αρμόζει στην πραγματική τέχνη. Ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης μίλησε για την εξαιρετική τιμή να φιλοξενήσει η Άρτα ένα κομμάτι του έργου του μεγάλου Ηπειρώτη γλύπτη. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Πινακοθήκης» Ιωάννης Μεθόδιος σκιαγράφησε το προφίλ και τον χαρακτήρα του, μέσα από την επαφή που είχε ο Σύλλογος και τη σημαντική βοήθεια που απλόχερα πρόσφερε ο κ. Παπαγιάννης ώστε να εξασφαλιστούν και άλλες εκθέσεις για την Δημοτική Πινακοθήκη της Άρτας. Ο κ. Μεθόδιος ανακοίνωσε ότι κοντά στα Χριστούγεννα ο Σύλλογος σχεδιάζει να διοργανώσει και μια εκδήλωση – συζήτηση με την παρουσία του καλλιτέχνη.
Δηλώσεις του Θ. Παπαγιάνη
-Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης πήρε για λίγο τον λόγο ευχαριστώντας όλους όσοι βοήθησαν, αλλά και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την έκθεσή του και τον ίδιο. Για το έργο του δεν είπε τίποτε, καθώς διευκρίνισε ότι «πρέπει να μιλάει από μόνο του, γιατί δεν θα βρίσκεται συνέχεια ο καλλιτέχνης δίπλα του. Πρέπει το ίδιο το έργο να σας ξεναγήσει».
Σε δηλώσεις του ο Θεόδωρος Παπαγιάννης αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο έργο, δηλαδή την έκθεση «Η ΠΟΜΠΗ» εξηγώντας ότι «είναι η πορεία του ανθρώπου για την επιβίωση» και πρόσθεσε: «επομένως αυτό το πλήθος που θα δείτε αυτό συμβολίζει και το οποίο πλαισιώνεται από τους ταγούς του, τους Θεούς του, τους ηγέτες του.
Σ’ αυτή την πορεία ο άνθρωπος είχε πάντα ανάγκη να δημιουργεί αρχηγούς, να δημιουργεί ηγήτορες, να δημιουργεί Θεούς, στην πορεία του αυτή για την επιβίωση. Και καταλήγει στο ψωμί και στα τσουβάλια με το σιτάρι, ακριβώς αυτό συμβολίζουν».
-Αναφερόμενος στο συμβολισμό των υλικών που χρησιμοποιεί ο κ. Παπαγιάννης είπε: «Τα μεγάλα γλυπτά έγιναν από τα αποκαϊδια του Πολυτεχνείου, τα οποία περιμάζεψα και έφτιαξα μια σειρά γλυπτών μήπως φοβηθεί κανείς σ’ αυτή τη χώρα και συνετιστούμε λίγο για όλη αυτή την καταστροφή των δασών, των πνευματικών ιδρυμάτων, των πόλεων κ.α. Αλλά φαίνεται ότι δεν σκιάζεται κανένας. Επομένως, εγώ τα έκανα μεν κι ας υπάρχουν σαν σκιάχτρα».
-Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Παπαγιάννης αντέστρεψε τους όρους σχετικά με το «Αν η Ήπειρος του έχει φερθεί όπως θα έπρεπε», λέγοντας: «Εμείς πρέπει να φερθούμε στην Ήπειρο όπως πρέπει και η Ήπειρος θα δούμε… Θα έρθουν κι άλλοι άνθρωποι στην Ήπειρο όχι μόνο αυτοί που υπάρχουν. Όταν δημιουργούμε τέχνη δημιουργούμε για τους αιώνες, όχι μόνο για το σήμερα. Επομένως αυτά που κάνουμε θα εκπέμπουν το μήνυμά τους εσαεί. Και κάποιοι θα επωφεληθούν υποθέτω».
-Όταν ρωτήσαμε τον κ. Παπαγιάννη αν περιμένει το παράδειγμά του να το ακολουθήσουμε κι άλλοι Ηπειρώτες που έχουν διαπρέπει στον τομέα τους, επιστρέφοντα και βάζοντας ένα «λιθαράκι» στην πατρίδα αυτή τη στιγμή, απάντησε: «Το πιθανότερο, γιατί η Ήπειρος έχει τέτοια δείγματα, από πολλά χρόνια. Την ευεργεσία την είχε η Ήπειρος στο αίμα της και τα έχει δώσει αυτά τα παραδείγματα, επομένως ότι οι Ηπειρώτες θα συνεχίσουν να τα δίνουν».
Έχοντας φιλοτεχνήσει στο παρελθόν τα εικοσάρικο, το δεκάρικο και το πεντάδραχμο, ρωτήθηκε για το πώς θα φιλοτεχνούσε σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα. «Θα έφτιαχνα το στάχυ και το ψωμί. Γιατί μπορεί να πούμε το ψωμί – ψωμάκι πάλι», απάντησε, ενώ σχετικά με την προσέλευση είπε: «Έχω δει και πιο γεμάτους τέτοιους χώρους, οπότε περιμένω κι άλλο κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου