Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η εξιστόρηση της απελευθέρωσης του Συρράκου απο έναν καπετάνιο του Σώματος των Κρητών Εθελοντών

Επι τη ευκαιρία της αυριανής επετείου της συμπλήρωσης των 100 χρόνων απ' την απελευθέρωση του Συρράκου στις 
23 Νοεμβρίου 1912, σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τις «Πολεμικές εξιστορήσεις από τον Ελληνο-Τουρκικόν πόλεμον 1912-1913 εις Ήπειρον»  του καπετάνιου των Κρητικών Εθελοντικών τμημάτων που βοήθησαν στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδος μας Αριστείδη Κριάρη, που αναφέρεται στις μάχες εκείνων των ημερών για την απελευθέρωση της Ηπείρου




Αριστείδης Κριάρης
Αρχηγός Κρητικών Αγώνων 1878-1889-1896
Υπουργός επι Κρητικής Πολιτείας– Βουλευτής – Δήμαρχος Χανίων.
Αρχηγός εθελοντικού σώματος εις τον Ηπειρωτικόν Αγώνα 1912 – 1913
Από τον Αζωγυρέ Σελίνου Χανίων Κρήτης







Ευρισκόμουνα εις το χωριό Δερβενίστα μαζί με τους άνδρες μου, κατεβαίνοντας από το Μέτσοβο οπότε πήρα την πληροφορία ότι ο Λόχος Ευζώνων υπό τις διαταγές του Λοχαγού Τρυπογιώργου και 500 Κρήτες Αντάρτες υπό τις διαταγές διαφόρων Αρχηγών και όπου επετέθησαν από τις Καλαρρύτες κατά των εις το Συρράκο Τούρκων την 22αν Νοεμβρίου 1912.
Έτρεξαν αμέσως από την Δερβενίτσα, οι αρχηγοί Σγουρός,...
Λαγουδάκης, Δασκαλάκης και Ελευθέριος Μπιλαλάκης μαζί με τους άνδρες τους, προς τα χωριά ¨Γότιστα¨ και ¨Κράψι¨.
Μετά από συννενόηση μετά από τους παραπάνω συναδέλφους μου, αποστείλαμεν πρωτοπορίαν περί τους 50 ταχύποδες και ευσταλούς νέους, όπου μετά από εξάωρον πορείαν φθάσαμαν την 23ην Νοεμβρίου 1912 στο χωριό ¨Τότισταν¨. Και εγώ βαδίζοντας πεζός, εσταμάτησα μετά των ανδρών μου στο χωριό αυτό, οι δε προαναφερόμενοι συνάδελφοι, Σγουρός, Δασκαλάκης και Μπιλαλάκης μαζί με 15 άνδρες δικούς μου, τους οποίους εξαπέστειλα μαζί επροχώρησαν έως το χωριό ¨Κράψι¨ και της γέφυρας ¨Παπαστάθη¨ τρίωρον περίπου απεχούσης από το χωριό ¨Γότιστη¨.
Οι από τις Καλαρρύτες Κρήτες εθελοντές και οι Εύζωνοι πολιορκώντας τους εις το Συρράκο Τούρκους, αφού εφόνευσαν και ετραυμάτισαν περί τους 10, τους ανάγκασαν να παραδοθούν και παρεδόθησαν στους Ευζώνους 37 το σύνολο.
Οι Κρήτες αδερφοί τότες όρμησαν να καταλάβουν την γέφυρα ¨Παπαστάθη¨ κάτω απ’ την οποίαν διαρρέει ο ποταμός Άραχθος (Μπαλντούμας) και την οποίαν εφύλαγαν Τούρκοι, καταδιώξαντες δε τις Τουρκικές φρουρές που υπήρχαν, προ της γέφυρας εις τα χωριά ¨Δοβίσταινα¨, ¨Μιχαλίτσι¨ και ¨Παλαιοχώρι¨ αλλά και την φρουράν που υπήρχε στη γέφυραν, διήλθον απ’ αυτήν συνεχίζοντες και Τούρκων ανθισταμένων και πολεμούντας και πέρα της γέφυρας, προς το μέρος του χωριού ¨Κοντοβράκι¨, το οποίο και κείται στας βορειοανατολικάς παρείας του όρους ¨Δρίσκου¨ και μέσα στο χωριό να υπάρχει Τουρκικός στρατός, οχυρώματα και ισχυρά Τουρκική φρουρά μαζί με τα τρία πυροβόλα.
Οι Τούρκοι ενισχυθέντες την  από την φρουρά ¨Κοντοβράκι¨, όπου τους ενίσχυαν και τα τρία πυροβόλα, όπου έβαλαν εναντίον μας αντέστησαν με άνεση στις επανειλλημένες εφόδους των δικών μας δυνάμεων και όπου υπέστησαν πολλές ζημιές, παρά το ότι οι ζημιές των Τούρκων ήσαν πενταπλάσιες.

Το παραπάνω έγγραφο είναι βεβαίωση "ανδρείας και ικανότητος" που δίνει ο Θρυλικός καπετάνιος των Κρητικών σωμάτων που έλαβαν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της Ηπείρου Ιωάννης Καλογερής σε κάποιον εθελοντή απο κάποιο χωριό της επαρχίας Κυδωνίας Κρήτης και που αναφέρεται ότι έλαβε μέρος και στην μάχη του Συρράκου

Κλείνοντας το αφιέρωμά μας για την επέτειο της απελευθέρωσης του Συρράκου, θεωρούμε ΧΡΕΟΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ, να αφιερώσουμε το παρακάτω ριζίτικο τραγούδι σε όλους αυτούς που έδωσαν την ζωή τους στον απελευθερωτικό  αγώνα της πατρίδος μας απ' τον Τουρκικό ζυγό.


Σημείωση Sirrakiotis.blogspot.com:
Η παραπάνω δημοσίευση είχε αναρτηθεί και πέρισι απο το ιστολόγιό μας, στην επέτειο της απελευθέρωσης του Συρράκου, και λόγω των επετειακών ημερών την ξαναδημοσιεύουμε και φέτος

1 σχόλιο:

  1. Ποιο είναι το επιθετο του αγωνιστή? Υπάρχουν και άλλα τέτοια στοιχεία για τη μάχη στο σύμπλεγμα Συρράκο - Κοντοβράκι?

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή