Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

«Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο χωριό»: Ένα ντοκυμαντέρ του Παναγιώτη Κράββαρη

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης
Στο ΚΕΤ θα προβληθεί -την Κυριακή 13 Απριλίου- το φιλμ του Παναγιώτη Κράββαρη για τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη που κάθε χρόνο μαζί με τους συνεργάτες του, δημιουργεί μοναδικά υπαίθρια γλυπτά στην γενέτειρα του, το χωριό Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων στην Ήπειρο

«Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο χωριό»: Στο ντοκιμαντέρ του, ο Παναγιώτης Κράββαρης ακολουθεί τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, τον γλύπτη που κάθε χρόνο, στήνει στο χωριό του, το Ελληνικό στην Ήπειρο, ένα υπαίθριο γλυπτικό πάρκο. Για το σκοπό αυτό, μαζεύει φίλους, συνεργάτες και παλιούς μαθητές του και φτιάχνει μια πορεία γλυπτών από την είσοδο του χωριού προς το ιστορικό μοναστήρι της Τσούκας, χτισμένο τον 12ο αιώνα στο χείλος μιας χαράδρας 
που καταλήγει στον ποταμό Άραχθο.



Ο Κώστας Δικέφαλος δημιουργεί ένα ζεύγος τεράστιων μαρμάρινων όγκων που αναπαριστούν τις βουνοκορφές σαν ένα αέτωμα. Ο Σπύρος Λισγάρας φτιάχνει ένα μεταλλικό μάτι που ...στηρίζεται σε υλικά από κεραίες, ενώ ο Θανάσης Μπερούτσος μεταμορφώνει μια πέτρα του τοπίου σε προσκυνητάρι.


Οι γλύπτες εμπνέονται από τις μνήμες της ζωής στην ύπαιθρο και το φυσικό τοπίο, ενώ ο τόπος προσφέρει και τα υλικά: η διάσπαρτη πέτρα, άχρηστα μέταλλα από μάντρες ανακυκλώσιμων υλικών, μάρμαρα που γίνονται δωρεά από μαρμαράδικα των Ιωαννίνων μετατρέπονται μέσα σε 20 μέρες σε έργα τέχνης. Μαζί με το μουσείο που ίδρυσε πριν 4 χρόνια στο παλιό δημοτικό σχολείο όπου πήγαινε μαθητής, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης δημιουργεί ένα υπαίθριο γλυπτικό πάρκο στήνοντας έναν χώρο τέχνης μοναδικό στην Ελλάδα.


Το φιλμ του Κράββαρη θα προβληθεί την Κυριακή 13 Απριλίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (στις 15.00) ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ «Θεόδωρος Παπαγιάννης: Επιστροφή στο Ελληνικό», Θ.Παπαγιάννης, Κ. Δικέφαλο και Χ. Σκαλκώτο και τον σκηνοθέτη.

Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11361, Κυψέλη, Αθήνα

15:00: Προβολή του ντοκιμαντέρ (45').
16:00: Συζήτηση με τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, τους γλύπτες Κώστα Δικέφαλο και Χρήστο Σκαλκώτο και τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Κράββαρη.


Κρατήσεις θέσεων: 213.00.40.496 / 69.45.34.84.45.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου