Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

Ξεκινάει απο σήμερα η απογραφή πληθυσμού - κατοικιών του 2011

Σήμερα Τρίτη 10 Μαΐου 2011 ξεκινά η απογραφή πληθυσμού στην χώρα μας. Η απογραφή θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου και στόχος της είναι η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική ταυτότητα της χώρας.
Οι πολίτες θα κληθούν, μέσα από μία διαδικασία που δεν θα ξεπερνά τα 25 λεπτά, να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις για την κατοικία τους, τα άτομα που μένουν σε αυτή, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο της εκπαίδευσής τους και την κατάσταση της απασχόλησής τους. 
Χρήσιμες πληροφορίες για την απογραφή

Σε κάθε νοικοκυριό καταγράφονται όλα τα άτομα που διαμένουν συνήθως, περιλαμβανομένων και αυτών που απουσιάζουν προσωρινά (π.χ. στρατιώτες, ναυτικοί, φοιτητές). Επίσης στα μέλη του νοικοκυριού συμπεριλαμβάνονται και οι οικιακές βοηθοί που μένουν στο σπίτι, ενώ δεν χρειάζεται να καταγραφούν φιλοξενούμενοι.
Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει.
Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους.
Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για τους Ρομά, καθώς και για αστέγους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δωρητές οργάνων θα έχουν τη δυνατότητα να το δηλώσουν, κατά την Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών, οι πολίτες μέσω του ενημερωτικού εντύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που θα διανέμεται σε κάθε νοικοκυριό.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διαβεβαίωσε πριν από μερικές ημέρες, ότι τα στοιχεία που θα συλλέξει η Υπηρεσία είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ κατά την παρουσίασή τους θα δημοσιοποιηθούν στατιστικοί πίνακες και δείκτες.
Υψηλά θα είναι τα πρόστιμα για όσους δεν απογραφούν, καθώς και για όσους απογραφείς παραβιάσουν το απόρρητο των πληροφοριών που συλλέγουν (ξεκινούν από 10.000 και φτάνουν τα 200.000 ευρώ).
Η γενική απογραφή πληθυσμού έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική.
Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.
Όπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, το πόσοι θα απογραφούν σε κάθε Δήμο θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο χρηματοδότησής τους για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Μεγάλη κινητοποίηση, όπως είναι φυσικό, υπάρχει και από τον Δήμο μας των Βορείων Τζουμέρκων. Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για να μπορέσουν να απογραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι..
Προσοχή. Οι απογραφείς θα πρέπει να φέρουν
το ειδικό σήμα της στατιστικής υπηρεσίας
Κι ενώ η απογραφή θα ξεκινήσει την Τρίτη, όπως διευκρινίστηκε στα ειδικά σεμινάρια απογραφέων που έκανε η Ελληνική Στατιστική υπηρεσία, σε περίπτωση που χτυπήσει την πόρτα ο απογραφέας μπορεί κάποιος να αρνηθεί  λέγοντάς του ότι θα απογραφεί στον τόπο καταγωγής του. Αρκεί να βρίσκεται παρών την ημέρα της απογραφής.
Στα περισσότερα χωριά του Δήμου μας η απογραφή θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Καταβάλλεται ήδη τεράστια προσπάθεια από  την Δημοτική αρχή, στο να πείσει τον κόσμο ότι θα πρέπει να απογραφεί στο χωριό του, με όφελος για τον Δήμο την μεγαλύτερη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό «κουρβανά».  
Καλό θα είναι όσοι περισσότεροι να επισκεφθούμε το χωριό μας και ν' απογραφούμε εκεί.Ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες των μεγάλων πόλεων και των δημοτικών αρχόντων τους που μας καλούν να μην μετακινηθούμε και να απογραφούμε εκεί που δραστηριοποιούμαστε. Ήδη τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε, είναι υπέρογκα στον τόπο διαμονής μας. Έτσι αυτοί θα εξασφαλίσουν περισσότερους πόρους δήθεν για το "καλό" μας ενώ οι γενέθλιοι τόποι μας θα παραμείνουν μια απλή αναφορά στα έγγραφα της περιφέρειας για ιστορικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου