Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

«ΣΥΡΡΑΚΟ: Πέτρα και μνήμη και φώς». Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση – πρόταση από την «ΜΕΘΕΞΙΣ»


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση - πρόταση της πολιτιστικής κίνησης «Μέθεξις» με τίτλο «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως. Ένα ταξίδι στο χθες και το σήμερα μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι θεατές που βρέθηκαν στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011.
Οι συντελεστές της «Μέθεξις» με τούςπρόεδρο και αντιπρόεδρο του Π.Κ.Δ.Ι
κκ. Μωϋσή Ελισάφ και Γιώργο Αρλέτο
Σε συνεργασία με το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, καθώς και την αρωγή του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων, παρουσιάστηκε μια σύγχρονη άποψη για τον τρόπο που θα μπορούσε να αναδεικνύεται και να προβάλλεται, με σκοπό να αξιοποιηθεί, ένα αξιόλογο πολιτιστικό δεδομένο στις μέρες μας.


Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το Συρράκο.
Ένα χωριό, υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με έντονο το στίγμα του στην Ιστορία της Ελλάδας και ένας τόπος που έχει τη δυνατότητα να ατενίσει με αισιοδοξία τους καιρούς που έρχονται, εκμεταλλευόμενο τα πολλά πλεονεκτήματά του.
Ο Ηπειρώτης λογοτέχνης Μάρκος Αντωνίου
 Η παρουσίαση της πρότασης έγινε μέσα από τον «Λόγο» του συγγραφέα- ποιητή κ. Μάρκου Αντωνίου, τους «Ήχους» της παραδοσιακής ορχήστρας και ομίλου γυναικών από το Συρράκο και την «Εικόνα» εκατοντάδων φωτογραφιών που προβάλλονταν παράλληλα κατά την ώρα της εκδήλωσης, του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως» και την έκθεση 46 φωτογραφικών πινάκων μεγάλων διαστάσεων που εκτέθηκαν σε ειδικό χώρο του Κέντρου.
Στην αρχή της εκδήλωσης, τα μέλη της «Μέθεξις» κκ Χρήστος Κατσάνος, Δημήτρης Γκαρτζονίκας, Βαγγέλης Γιωτόπουλος και Ηλίας Γκαρτζονίκας, παρουσίασαν συνοπτικά την 25ετή δράση τους σε τομείς πολιτισμού, ενώ ανακοίνωσαν ότι η έκθεση που ήδη έχει «σταθμεύσει» σε τρεις τόπους θα κλείσει το «ταξίδι» της στην Πρέβεζα και κατόπιν θα δωριστεί στο Συρράκο..
"Πήρε ΄ν ο Μάρτης δώδεκα" και Κώστας Γεροδήμος

Από την πλευρά των συνδιοργανωτών ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, αφού κατέγραψαν τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας αυτής, τόνισαν μεταξύ άλλων, την ανάγκη οι φορείς να συνδράμουν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, τις προσπάθειες φορέων και προσώπων που αποσκοπούν στην πολιτιστική αναβάθμιση του πολιτιστικού γίγνεσθαι μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης οι Αντιπεριφερειάρχες κκ Γιάννης Καραμπίνας, Οδυσσέας Πότσης και Παντελής Κολόκας, από το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Τσιαμπούλας, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Σταύρος Γκορτζής, Σωκράτης Γκρέστας, Χρήστος Σκαμνέλος και  η κα Ελένη Κολοκούρη, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ Άλκης Λάνταβος και Γιάννης Αργύρης. Επίσης παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος του ΠΚΔΙ κ. Γιώργος Αρλέτος.
Η ομάδα γυναικών του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων
με την παραδοσιακή ορχήστρα του Γιώργου Μπέλλου

Υπενθυμίζουμε ότι η έκθαση θα διαρκέσει ως τις 31 Μαΐου 2011, κάθε μέρα εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 11 πμ -01.00 μμ και 7.00 μμ -9.00 μμ στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων. Μια έκθεση που αξίζει πραγματικά να δουν όλοι οι πολίτες αυτής της πόλης
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην έκθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου