Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σε συνεργασία με ιδιώτες και πάλι η αποκομιδή των σκουπιδιών

Ο ΧΥΤΑ Eλληνικού κατασκευαστικά είναι έτοιμος. Ωστόσο δεν μπορεί να ξεκινήσει μέχρι να εκδοθεί άδεια λειτουργίας, για την οποία οι αρμόδιοι φορείς απέδειξαν για άλλη μια φορά έλλειψη προνοητικότητας. Το κενό αυτό στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης έρχεται να καλύψει η σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας μετά από πρωτοβουλία της γενικής γραμματέα Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Όπως προέκυψε από τα όσα ειπώθηκαν, ο ΧΥΤΑ δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από τα τέλη Ιουνίου, παρά το ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάνει λόγο για «θέμα ημερών».
Κι ενώ ο ΧΥΤΑ στον Δήμο μας είναι έτοιμος να λειτουργήσει μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, λίγο έλειψε οι δημότες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων να μην  τον …χρησιμοποιήσουν.
Κι αυτό γιατί ο Δήμος μας έχει μόνον ένα απορριμματοφόρο αυτό του πρώην Δήμου Κατσανοχωρίων. Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα απορριμματοφόρο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου ολόκληρου και ειδικά τώρα που ο κόσμος θα τα επισκέπτεται περισσότερο και οι ανάγκες θα γίνουν μεγαλύτερες..
«Ανάσα» σε πολλούς Δήμους, που αδυνατούσαν λόγω έλλειψης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, να οργανώσουν υπηρεσίες καθαριότητας, δίνει η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι, δεν είχαν οργανωμένες υπηρεσίες καθαριότητας και με τους φραγμούς που έβαζε ο Καλλικράτης είχαν μείνει κυριολεκτικά μετέωροι.
Πρόσφατα την αποκομιδή των σκουπιδιών στο στο Συρράκο με το απορριμματοφόρο του Δήμου μας έγινε με οδηγό τον ….Αντιδήμαρχο (!!!)
κο Σωκράτη Γρέστα.
Απαράδεκτη εικόνα, σε στάση του χωριού μας.
Απαράδεκτοι, αυτοί που τα άφησαν εκεί.
Το Συρράκο, μπορούμε και πρέπει να το προστατέψουμε.

Πάντως και οι ίδιοι οι πολίτες, θα πρέπει να κατανοήσουν το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην αποκομιδή των σκουπιδιών, και να μην αφήνουν τα σκουπίδια τους όπου τους "βολεύει".
Ειδικά στο Συρράκο η κατάσταση ορισμένες φορές (ευτυχώς λίγες), γίνεται ανυπόφορη, μιας και στις στάσεις όπου υπάρχουν και οι κάδοι απορριμμάτων, αφήνουν κάθε λογής μπάζα και άχρηστα αντικείμενα, με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται και να απεικονίζουν μια αντιαισθητική εικόνα. Ειδικά πράγματα που είναι δύσκολο ακόμη και το απορριμματοφόρο να τα παραλάβει, θα πρέπει να τα βγάζουν κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο, τις ημέρες που θα περάσει ειδικό όχημα να τα παραλάβει.
Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας για να διατηρήσουμε το χωριό μας καθαρό. Όπως του αρμόζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου