Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Το "αρχιτεκτονικό θαύμα" της πρώην Κοινοτικής Αρχής του Συρράκου

Για το Συρράκο έχουν πολλά γραφτεί και ειπωθεί. Πολλοί το επισκέφτηκαν, πολλοί έγραψαν γι αυτό, πολλοί το ύμνησαν και το χαρακτήρισαν "κορωνίδα" των Τζουμέρκων, πολλοί θαύμασαν την σπάνια αρχιτεκτονική του.
Ομολογουμένως τα έργα που έγιναν απ’ την προηγούμενη κοινοτική αρχή, ήταν πολλά και σχετικά καλά. Ναυαρχίδα των έργων κατά το πρώην Κοινοτικό Συμβούλιο ήταν η κατασκευή του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, του Πνευματικού Κέντρο Συρράκου. Και ήταν.
Χρήματα πολλά όμως έπεσαν και απ’ τους ίδιους τους Συρρακιώτες, είτε για να συντηρήσουν τα παλιά τους κτίρια, είτε για να οικοδομήσουν καινούργια.
Λάθη, γίνονταν και γίνονται απ’ όλους μας. Το θέμα της αισθητικής είναι αυστηρά υποκειμενικό, πλην όμως σε γενικές γραμμές οι Συρρακιώτες στην πλειοψηφία τους και με ελάχιστες αποκλείσεις, το διατήρησαν σε αυστηρό και συνάμα πολύ υψηλό επίπεδο, προσαρμόζοντάς το σε αυτό που κατά κύριο λόγο κληρονόμησαν απ’ τους προγόνους τους.
«Συρράκο, Πέτρα –Μνήμη- Φως» ήταν η πραγματικά καλαίσθητη έκδοση του πρώην Πνευματικού Κέντρου Συρράκου. Ιστορία, λαογραφία , πολιτισμός, Αρχιτεκτονική… όλα γράφηκαν σε αυτό το εξαιρετικό πόνημα που εξέδωσαν οι Συρρακιώτες.
Μια αρχιτεκτονική που όπως προείπαμε πολλοί μελέτησαν και πολλοί θαύμασαν.
Σε απόσταση ...αναπνοής απ' το κέντρο του χωριού
Αλλά ξαφνικά ήρθε μια απόφαση του πρώην Κοινοτικού Συμβουλίου, για ανάπλαση μιας κεντρικής πλατείας του χωριού, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα απ’ το παλαιό σχολείο, αλλά και το μουσείο της κας Ερμηνείας Φωτειάδου, να τα αναιρέσει όλα αυτά που εγράφησαν σχετικά με το θέμα της Αρχιτεκτονικής και αισθητικής του χώρου.
Το πρώην Κοινοτικό Συμβούλιο Συρράκου λοιπόν, αποφάσισε, η συγκεκριμένη πλατεία να διαμορφωθεί κατάλληλα για αθλοπαιδιές!!! Και ξαφνικά στήθηκε ένα ψηλό πλέγμα για να προφυλάγει την μπάλα του ….μπάσκετ ή την μπάλα του μίνι ποδοσφαίρου απ’ τα γειτονικά σπίτια και γκαλντερίμια.. Το ύψος δε του πλέγματος υπερβαίνει το ύψος της πλακοσκεπής του διπλανού σπιτιού.
Αριστερά διακρίνεται του μουσείο
  • Ποιος είναι αλήθεια ο σκοπός της κατασκευής αυτού του έργου απ’ την πρώην Κοινοτική αρχή του Συρράκου; (Το σκεπτικό της απόφασης δεν το έχουμε στα χέρια μας).
  • Μήπως για να παίζουν τα παιδάκια μπάσκετ ή ποδόσφαιρο; (Υπάρχει και το γήπεδο 5Χ5 απέναντι στην «Πουλιάνα»). Θα μπορούσε εξάλλου εάν συνέτρεχε λόγος άθλησης ή και απασχόλησης των παιδιών, αυτό να γίνει σε μια άλλη πλατεία περιμετρικά του χωριού και όχι στον κεντρικό ιστό του.
  • Και για πόσες μέρες τον χρόνο θα απασχολούνται παιδιά στον συγκεκριμένο χώρο;
  • Πώς συνάδει αρχιτεκτονικά το εν λόγω έργο με την γενικότερη αρχιτεκτονική του χώρου; 
  • Μήπως οι τουρίστες που επισκέπτονται όλο τον χρόνο το πανέμορφο χωριό μας επισκεπτόμενοι και το διπλανό μουσείο «θαυμάζουν» αυτό το επίτευγμα της πρώην Κοινοτικής αρχής;
  • Μήπως ο πρώην πρόεδρος κος Γιάννης Αργύρης και οι πρώην Κοινοτικοί σύμβουλοι «αφουγκράζονται» ακόμη και σήμερα την γνώμη των Συρρακιωτών αλλά και τουριστών γι αυτό το …τερατούργημα στο κέντρο του χωριού;
  • Μήπως η καινούργια Δημοτική αρχή θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος και «αποκαταστήσει» την πλατεία;
  • Μήπως ο νέος αντιδήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, συγχωριανός μας, κος Χρήστος Σκαμνέλος, που διετέλεσε σύμβουλος και στο πρώην Κοινοτικό Συμβούλιο, συμφωνεί ακόμη και τώρα με το τεράστιο αυτό πλέγμα;
  • Μήπως ο τοπικός πρόεδρος του χωριού κος Νίκος Γκίζας δεν το βλέπει, ή δεν θέλει να αναιρέσει προηγούμενη απόφασή του σαν πρώην Κοινοτικός Σύμβουλος;
    Αλήθεια, ποιός ο σκοπός του πλέγματος; Υπάρχουν απαντήσεις απο κάποιους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου