Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Η ανάπτυξη των Τζουμέρκων σε ειδική συνεδρίαση στη Βουλή των Ελλήνων

Ειδική συνεδρίαση για τα Τζουμέρκα πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων και παρέθεσαν τις απόψεις τους για τις προτεραιότητες της περιοχής ο Βουλευτής Ιωαννίνων Θανάσης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμφώνου Τζουμέρκων Σ. Καραβασίλης και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού Κ. Παππάς. Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Οικονόμου επεσήμανε την κακοποίηση του όρου «ανάπτυξη», την ώρα που όλοι και όλα απαιτούν να ξαναδούμε τα θέματα με ανοιχτή προσέγγιση, χωρίς μονοδιάστατες απόψεις. 

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, τρεις είναι οι προτεραιότητες για την περιοχή των Τζουμέρκων:
1η Οι οδικοί άξονες
. Εξυπηρέτηση κυκλοφοριακής ροής- σύνδεση με Ιόνια Οδό. Στόχος η συντόμευση των διαδρομών και η εξυπηρέτηση όλων όσων επιλέγουν ως μόνιμη κατοικία τις αστικές περιοχές με οικονομική δραστηριότητα στα χωριά.
2η Μακροχρόνιες μισθώσεις ως μοχλός οικονομικής δραστηριότητας. Η Ήπειρος γνωρίζει πολύ καλά ότι η προστασία ενός τόπου συνάδει και με το βαθμό οικονομικής δραστηριότητας. Η πληθυσμιακή ερήμωση δεν συνεπάγεται και προστασία. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενισχυθούν δράσεις όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία με μακροχρόνιες μισθώσεις βοσκοτόπων για παράδειγμα, ώστε να παρέχεται στους ενδιαφερόμενους η ασφάλεια της μακροχρόνιας μίσθωσης αλλά και η δυνατότητα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προοπτικής.
3η Αξιοποίηση ενεργειακών δυνατοτήτων περιοχής. Σύνταξη ενεργειακού χάρτη της περιοχής. Μέσω των εργαλείων του Αναπτυξιακού Νόμου, με στόχο να καταστεί η περιοχή ενεργειακά αυτόνομη, με επιπλέον έσοδα για τον Δήμο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Το video της συνεδρίασης μπορείτε να το δείτε στη διεύθυνση:
http://www.youtube.com/user/athanasiosoikonomou?blend=5&ob=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου