Σάββατο 7 Μαΐου 2011

«ΕΝ ΧΟΡΩ»: Μια τηλεοπτική εκπομπή για την Ήπειρο, την Παράδοση και τον Πολιτισμό

Την 11η χρονιά της διανύει η τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ», των Συρρακιωτών Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα, που μεταδίδεται από το 2000 στο Νομό Ιωαννίνων, από τον σταθμό «Ήπειρος TV 1».
Οι παραγωγοί του «Εν χορώ»
Ηλίας και Δημήτρης Γκαρτζονίκας
Πρόκειται για μια μακρόχρονη προσπάθεια όπου μέσω των επιτόπιων καταγραφών, την παράθεση αξιόλογου αρχειακού υλικού και την κατάθεση εμπειριών και απόψεων προσώπων και φορέων του ευρύτερου Χώρου του Λαϊκού μας Πολιτισμού, επιδιώκει την διάσωση και αξιοποίηση του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ηπειρωτών ειδικότερα και των Ελλήνων γενικότερα, μέσα από μια σκοπιά που πιστεύει στη δύναμή τους και στη δυνατότητά τους να προσφέρουν πολλά στον σημερινό Έλληνα.
Οι περίπου 150 εκπομπές αποτελούν ίσως την μεγαλύτερη βάση δεδομένων σε οπτικοακουστικό υλικό για την Ήπειρο, ενώ ο τρόπος παρουσίασης και η ουσία της γενικότερα απετέλεσαν θέμα σε δύο διεθνή συνέδρια (Αθήνα, Κρήτη) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.
Παράλληλα ή εκπομπή έχει βραβευτεί από φορείς, ενώ ένα μεγάλο φάσμα εφημερίδων και περιοδικών σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο έχει ευμενώς αναφερθεί σε αυτή.
Με γνώμονα την ποιότητα, η εκπομπή πραγματεύεται τα θέματά της με μια ματιά που δείχνει την διαχρονική αξία και δυναμική του Χώρου αυτού.
Δεν τον αντιμετωπίζει ως κάτι παρωχημένο, στατικό και γραφικό, αλλά ως ένα Χώρο που γνωρίζοντάς τον καλύτερα, μπορεί να βοηθήσει να φτιαχτούν καλύτεροι άνθρωποι αφού μέσα του περικλείεται η σοφία και δημιουργία ενός ολόκληρου λαού.
Η εκπομπή στην Καρίτσα Ιωαννίνων
Γι’ αυτό και το τελικό αποτέλεσμα εκπέμπει πάντα ένα μήνυμα αισιοδοξίας.
Η εκπομπή παράλληλα με την απόδοση του Χρέους σε αυτούς που μας Παρέδωσαν τον τόπο με τον Λαϊκό Πολιτισμό του, με μοναδική υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε και να τον αξιοποιήσουμε, περιεργάζεται τον Τρόπο που αυτό γίνεται στην σημερινή εποχή, στην οποία έχουμε μεταβεί.
Έτσι γνωρίζει τον Χώρο αυτό σε ανθρώπους που δεν τον έχουν ως τώρα συναντήσει και προβληματίζει αυτούς που τον γνωρίζουν και κινούνται μέσα του.
Τέλος, προσπαθεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό, αφού είναι γνωστή η σημαντική απουσία ικανοποιητικού αριθμού ανάλογων εκπομπών στην Ελλάδα.
Η θεματολογία των πάνω από 150 εκπομπών ως σήμερα, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του Χώρου και παρουσιάζεται χωρισμένη σε τομείς όπως: της καταγραφής τόπων της Ηπείρου, παρουσίασης της Παράδοσης περιοχών της Ελλάδας και σχέση με την Ηπειρώτικη, παρουσίασης προσώπων, παρουσίασης εθίμων και γιορτών, προβολής έργου φορέων, παρουσίασης εκδόσεων, παρουσίασης ομάδων πληθυσμού στην Ήπειρο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, παρουσίασης εκπομπών γενικής θεματολογίας.
Στα σημαντικά στοιχεία της παρουσίασης είναι η προβολή πλούσιου αρχειακού υλικού (βιντεοκασέτες, παλιές καταγραφές, φωτογραφίες κ.α.) με παράλληλη παράθεση των στοιχείων αυτών στη σημερινή, εξελιγμένη τους μορφή.
Οι εκπομπές προγραμματίζεται να αποτελέσουν στο μέλλον μια σημαντική βάση για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση από ανθρώπους που το επιθυμούν.

Με την κα Γλύκαντζη Αρβελέρ
Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Ευρώπης
 Υπεύθυνοι Παραγωγής είναι οι Συρρακιώτες: Ηλίας Χ. Γκαρτζονίκας (παρουσίαση, επιμέλεια, μοντάζ) και Δημήτρης Χ. Γκαρτζονίκας (κάμερα, επιμέλεια, μοντάζ)
Τα στοιχεία της εκπομπής είναι: Ιστοσελίδα: www.enxoro.gr , Βίντεο: www.youtube.com/enxoro , facebook: enxoro ekpompi, email: enxoro@enxoro.gr

Παράλληλα οι ίδιοι συντελεστές από το 2009 είναι υπεύθυνοι της τηλεοπτικής παραγωγής «Ορίζοντας», όπου  μέσω της εικόνας, του λόγου και της κατάθεσης προσωπικών εμπειριών τους και των συνομιλητών τους, φιλοδοξεί να προσεγγίσει όμορφες πλευρές του κόσμου που ζούμε και να τις μοιραστεί με τους θεατές (Ιστοσελίδα: http://orizontas.org_). 

Σε προσεχή ανάρτησή μας, θα παραθέσουμε στοιχεία απ' τις εκπομπές που έχουν γίνει στον Δήμο μας και φυσικά για το Συρράκο.
Απ' την πλευρά μας να ευχηθούμε στους συντελεστές της εκπομπής, καλή δύναμη και πάντα επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου