Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Σύσκεψη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στα Γιάννενα, για την προετοιμασία των εκδηλώσεων, προς τιμή του Διονυσίου του Φιλοσόφου

              
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με πρωτοβουλία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος οργανώθηκε σύσκεψη τη Δευτέρα 16 Μαϊου στα Γιάννενα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα την προετοιμασία κύκλου εκδηλώσεων για τα 400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου (1611). Στη σύσκεψη εκπροσωπήθηκαν η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Δήμοι Ιωαννιτών, Ζίτσας, Σουλίου και Δωδώνης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, η Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ηπείρου, ο Σύλλογος Παλαιών Γιαννιωτών καθώς και ιστορικοί, ερευνητές. Από μέρους της Πανηπειρωτικής συμμετείχαν ο Πρόεδρος Γιώργος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Ιπποκράτης Κατσένης και ο Έφορος Πολιτισμού Αλέξανδρος Λαμπρίδης που ήταν και ο εισηγητής.
Η Π.Σ.Ε. παρουσίασε πρόταση για τη διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων μνήμης και πολιτισμού για τη φετινή επέτειο που θα συμβάλουν στην ανάδειξη της αξίας και της προσφοράς του επαναστατικού κινήματος του 1611 στην ιστορική διαδρομή του τόπου και του λαού μας καθώς και στην άντληση πολύτιμων, επίκαιρων διδαγμάτων. Η Π.Σ.Ε. απεύθυνε κάλεσμα συνδιοργάνωσης του κύκλου εκδηλώσεων στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε αλληλοενημέρωση για την κατά τόπους προετοιμασία σχετικών εκδηλώσεων, υποβλήθηκαν προτάσεις και ακολούθησε διεξοδική συζήτηση για το πρόγραμμα, το συντονισμό και την καλύτερη διοργάνωση των δράσεων και των εκδηλώσεων. Η σύσκεψη κατέληξε στην ανάγκη σύστασης και λειτουργίας ομάδας εργασίας με την εκπροσώπηση όλων των συμμετεχόντων για τη διαμόρφωση αναλυτικού προγράμματος που θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση στις αρχές Ιουνίου. 
 Από το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ.

Το μαρτύριο (τον έγδαραν ζωντανό) του Διονυσίου του Φιλόσοφου,
που κράτησε πέντε ώρες απ’ τους δημίους του,
όπως το «αποτύπωσε» ο αείμνηστος Παύλος Βρέλλης,
στο Μουσείο του των Κέρινων Ομοιομάτων.
Φέτος συμπληρώνονται 400 χρόνια από την επανάσταση του Διονυσίου του Φιλοσόφου. Ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1611 όταν χίλιοι, περίπου, εξεγερμένοι αγρότες και βοσκοί, κυρίως από την περιοχή της Παραμυθιάς, οπλισμένοι κυρίως με γεωργικά εργαλεία, κατέλαβαν για μια νύχτα τα Ιωάννινα, πυρπολώντας το..... διοικητήριο του Οσμάν Πασά στην Καλούτσανη, στην πρώτη εξέγερση τέτοιας έκτασης και έντασης στον ελλαδικό χώρο την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Το κίνημα της εξέγερσης είχε έντονα εθνικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αφορμές του στάθηκαν οι νέοι, εξαντλητικοί φόροι που μόλις είχαν επιβληθεί. Αφετηρία του η περιοχή της Μονής του Αγίου Δημητρίου Διχουνίου - το ορμητήριο του Διονυσίου.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος τιμά την επέτειο των 400 χρόνων από το επαναστατικό κίνημα του Διονυσίου του Φιλοσόφου, αντλώντας πολύτιμα διδάγματα και προβάλοντας την ξεχωριστή αξία και την προσφορά της στην ιστορική διαδρομή του τόπου και του λαού μας. Η Π.Σ.Ε. αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση κεντρικής εκδήλωσης μνήμης και πολιτισμού στα Ιωάννινα το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011, τη νύχτα που συμπληρώνονται 400 ακριβώς χρόνια από την κατάληψη της πόλης από τους εξεγερμένους χωρικούς. Αυτή η κορυφαία εκδήλωση, προτείνεται να διοργανωθεί στον εμβληματικό χώρο της ιστορικής της αναφοράς, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, στο Ίτς Καλέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου