Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Γλυπτό του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Τσίμοβο, τιμώντας την μνήμη των 29 θυμάτων



Το γλυπτό του κ.Παπαγιάννη που στήθηκε στον χώρο του δυστυχήματος
22 Δεκεμβρίου 1958, το τραγικό δυστύχημα στο Τσίμοβο

Γλυπτό ύψους 4,5 μέτρων θα κοσμεί την θέση του τραγικού ατυχήματος τιμώντας την μνήμη των 29 νεκρών



Ένα γλυπτό διά χειρός του ηπειρώτη γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Τσίμοβο τιμά τη μνήμη των 29 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε ένα από τα πιο τραγικά τροχαία δυστυχήματα επί γιαννιώτικου εδάφους. Έχουν περάσει 55 χρόνια από τότε που ένα λεωφορείο έκανε βουτιά στον γκρεμό, στον δρόμο προς το Πετροβούνι. Ένα δυστύχημα που έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των ανθρώπων των Τζουμέρκων.


Εν έτει 2013, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων αποφάσισε να προχωρήσει σε μια παρέμβαση ανάπλασης του χώρου μνήμης του δυστυχήματος στο Τσίμοβο.

Στον χώρο αυτόν έχουν γίνει δεντροφυτεύσεις και πλακοστρώσεις –διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου γενικά. Στον ίδιο χώρο, μετά από αίτημα του δημάρχου Γιάννη Σεντελέ, ...
ο γλύπτης κ. Παπαγιάννης φιλοτέχνησε ειδικά για τον χώρο αυτόν μνήμης ένα μεγάλο γλυπτό το οποίο τοποθετήθηκε πριν από λίγο καιρό.
Το γλυπτό είναι ύψους 4,5 μέτρων και φτιαγμένο από ανοξείδωτο μέταλλο. Από την πρώτη κιόλας ματιά, γίνεται σαφές ότι το μέταλλο είναι… τσαλακωμένο, παραπέμποντας στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε το λεωφορείο στις 22 Δεκεμβρίου του 1958.

«Έπρεπε να κάνω κάτι που θα θύμιζε τη θυσία των ανθρώπων αυτών. Ένα συμπιεσμένο αυτοκίνητο που μεταμορφώνεται σε έναν άγγελο, σε έναν σταυρό ή σε έναν χάρο» αναφέρει στον «Η.Α.» ο κ. Παπαγιάννης εξηγώντας το σκεπτικό της δημιουργίας του γλυπτού.

Το μνημείο που είχαν αναγείρει οι συγγενείς των θυμάτων. Στον ίδιο χώρο στήθηκε και το γλυπτό.
Στις 22 Δεκεμβρίου του 1958, σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι, 12 άντρες και 17 γυναίκες. Αυτοί που επέζησαν ήταν μόλις πέντε. Στο σημείο του δυστυχήματος, ανεγέρθηκε τότε, με τη βοήθεια των συγγενών των 29 νεκρών, μνημείο με τύμβο, στον οποίο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, αλλά και εικόνισμα. Φυτεύτηκαν δε και 29 κυπαρίσσια, ένα για κάθε νεκρό. 
Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών

Διαβάστε στο :
 http://sirrakiotis.blogspot.gr/2011/12/22-1958.html    την  συγκλονιστική αφήγηση της Σταυρούλας Κωσταντινίδη-Βράνου, που επέζησε απ' το τραγικό δυστύχημα στο Τσίμοβο στις 22 Δεκέμβρη 1958


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου