Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

"Τίτλοι τέλους" για τους δολοφόνους της Καίτης Δούβλη - Γκαρτζονίκα. Δίς ισόβια στους Γεωργιανούς κατηγορούμενους



Δίς ισόβια οι 4 απ' τους 5 κατηγορούμενους

 Ισόβια για την ληστεία και 13 χρόνια για συνέργεια στην δολοφονία, στην άλλη κατηγορούμενη




Καταδικάστηκαν οι πέντε Γεωργιανοί  αργά το  απόγευμα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πρέβεζας για ληστεία και ανθρωποκτονία σε βάρος της 67χρονης Καίτης Δούβλη - Γκαρτζονίκα στα Γιάννενα τον Μάιο του 2012. 
Συγκεκριμένα σε δις ισόβια καταδικάστηκαν οι 4 από τους πέντε κατηγορουμένους για τη ληστεία  και την ανθρωποκτονία ενώ η μία κατηγορούμενη καταδικάστηκε  σε ισόβια για τη ληστεία και σε 13 χρόνια για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.
Η δίκη ολοκληρώθηκε αργά χτές το απόγευμα ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, καθώς τα μέλη της οικογένειας του θύματος, έντονα φορτισμένα, απηύθυναν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς εναντίον των κατηγορουμένων.  
Συγκεκριμένα ένοχοι κατά πλειοψηφία κρίθηκαν...
το ζευγάρι και ο τρίτος που διέμεναν στα Γιάννενα για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για την πράξη της ηθικής αυτουργίας κατά συναυτουργία σε ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα.  
Η τέταρτη  κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη κατά πλειοψηφία απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ένοχη κατά πλειοψηφία για διακριμένη ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα. 
Ο πέμπτος κατηγορούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος  για την ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ένοχος κατά πλειοψηφία για τη ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γνωρίζοντας ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία προσποιήθηκαν τους ενοικιαστές διαμερίσματος που ανήκε στην ιδιοκτησία της. Αφού την οδήγησαν προσχηματικά στο διαμέρισμα για να το ελέγξουν την έδεσαν και την φίμωσαν, με αποτέλεσμα να εκπνεύσει από ασφυξία. 
Στη συνέχεια, πήγαν στο σπίτι όπου διέμενε η 67χρονη και προσπάθησαν να παραβιάσουν, χωρίς να τα καταφέρουν, ένα χρηματοκιβώτιο το οποίο ήταν κρυμμένο στο χώρο της κρεβατοκάμαρας.
Νωρίτερα και πριν την απόφαση του δικαστηρίου, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή και των πέντε, Συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων των κατηγορουμένων ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των  τριών κατηγορουμένων  για ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα (το ζευγάρι και τον τρίτο που διέμεναν στα Γιάννενα) και την  ενοχή των δύο άλλων που ήρθαν από την Αθήνα για άμεση συνέργεια σε ληστεία και σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και με ενδεχόμενο δόλο.

Πιο αναλυτικά, ο εισαγγελέας έδρας, στην αγόρευσή του, σημείωσε ότι είχαν σχεδιάσει και μεθοδεύσει την ληστεία από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Όσον αφορά το ζευγάρι των γεωργιανών καθώς και το τρίτο κατηγορούμενο που έμεναν δίπλα από την άτυχη γυναίκα ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι  γνώριζαν πρόσωπα, καταστάσεις και λεπτομέρειας και δημιούργησαν εσκεμμένο άλλοθι
Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας η οποία έγινε με τη συνέργεια  ενός ακόμη ομοεθνή τους, ο οποίος παραμένει ασύλληπτος.
Το χρονικό της δολοφονίας
Η δολοφονία της Καίτης Δούβλη- Γκαρτζονίκα έγινε στις 2 Μαΐου του 2012 στο σπίτι της, στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, κοντά στην πλατεία Πάργης, συγκλονίζοντας την τοπική κοινωνία. Η 67χρονη γυναίκα βρέθηκε δεμένη και φιμωμένη, ενώ την είχαν βασανίσει για να δώσει το κλειδί του χρηματοκιβωτίου.
 Τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα, τα στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, μαρτυρίες και πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν,  οδήγησαν στην ταυτοποίηση και των επτά δραστών, φυσικών και ηθικών αυτουργών. Οι δύο από τους δράστες είχαν απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για άλλα αδικήματα, όπως κλοπές.
 Στο στυγερό αυτό έγκλημα συμμετείχαν επτά δράστες, από τους οποίους συνελήφθησαν οι πέντε. Οι άλλοι δύο δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση αυτή, πέντε (5) από τους δράστες, υπήκοοι Γεωργίας (3 άντρες και 2 γυναίκες), ηλικίας 32, 27, 36, 33 και 37 ετών, κατόπιν ενταλμάτων της Ανακρίτριας Ιωαννίνων, ενώ αναζητούνται ακόμη δύο (2) ομοεθνείς τους (ηλικίας 25 και 43 ετών). Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 25χρονος, ο οποίος διαφεύγει τη σύλληψη, μαζί με τον 32χρονο και την 37χρονη, το απόγευμα της 02-05-2012, εμφανίστηκαν στο θύμα με το πρόσχημα ότι ήθελαν να νοικιάσουν το κενό διαμέρισμα που βρίσκεται δίπλα στην οικία της. Αφού εισήλθαν μέσα, μαζί με την 67χρονη, την έδεσαν με μονωτική ταινία στα πόδια, στα χέρια και στ o λαιμό, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν το θάνατό της.
Στη συνέχεια, πήγαν στο σπίτι όπου διέμενε η 67χρονη και προσπάθησαν να παραβιάσουν, χωρίς να τα καταφέρουν, ένα χρηματοκιβώτιο το οποίο ήταν κρυμμένο στο χώρο της κρεβατοκάμαρας.
Από τη μεθοδική και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, αλλά και αξιολόγηση και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων, προέκυψε ότι οι τρεις παραπάνω δράστες (φυσικοί αυτουργοί) ενήργησαν κατ’ εντολή και καθ’ υπόδειξη των υπολοίπων τεσσάρων (ηθικοί αυτουργοί και συνεργοί), με σκοπό να αφαιρέσουν χρήματα και άλλα τιμαλφή από την οικία της 67χρονης. Είχαν προηγηθεί προπαρασκευαστικές ενέργειες, καθώς οι δράστες ενεργούσαν στοχευμένα και είχαν εξασφαλίσει σημαντικές πληροφορίες, σχετικά με τις δραστηριότητες και τις συνήθειες του θύματος, αλλά και σχετικές με την οικονομική της κατάσταση.
ΠΗΓΗ: atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου