Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Οι παραδοσιακές "Κύκλες" σήμερα στους Χουλιαράδες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων



Το Καγκελάρι το 1997 στους Χουλιαράδες

Σάς περιμένουμε όλους στη κορύφωση τού πανηγυριού μας τη Δευτέρα 9-09-2013 και ώρα 6:30μμ να αναβιώσουμε το παραδοσιακό-τελετουργικό έθιμο τού Χωριού μας: "ΚΥΚΛΕΣ" (ΚΑΓΚΕΛΑΡΙ) στην αυθεντική, φυσική του μορφή.
Οι Κύκλες δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη χορευτική δεξιότητα. Oι απλές και προσιτές κινήσεις του χορού δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των μελών της κοινότητας ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, προσδίδοντας στο έθιμο το στοιχείο της συλλογικότητας ένα στοιχείο πού είναι απαραίτητο για να χαρακτηριστεί ένα έθιμο παραδοσιακό.

Το Καγκελάρι είναι στρωτός χορός και χορεύεται χωρίς όργανα, αλλά μόνο με τραγούδι από πολλούς νέους και γέρους, αγόρια και...
κορίτσια. Είναι καθολικός χορός γιατί συνήθεια είναι να μετέχουν σ' αυτόν πολλοί κάτοικοι του χωριού. Οι χορευτές, κρατημένοι αγκαζέ, εκτελούν συγχρόνως τις ίδιες κινήσεις, δηλαδή ένα βηματάκι ολοκληρωμένο εμπρός με το αριστερό πόδι και επιστροφή με το δεξί στη γραμμή της εκκίνησης, όχι βέβαια και στο ίδιο σημείο

Το καγκελάρι το λένε και Κύκλες επειδή κατά τον χορό ο πρώτος κάνει διάφορες κύκλες και κλωθογυρίζει το χορό. Αυτός ο πρώτος λέγεται και καγκελάρης. Οι κύκλες που θα παρουσιαστούν αποτελούν ένα τελετουργικό χορό με συμβολικό κυρίως χαρακτήρα. 
Παλιότερα αλλά και σήμερα η λειτουργική του αξία επικεντρώνεται στην αναδιαπραγμάτευση μέσω του εθίμου της ταυτότητας και συνάμα της ετερότητας των ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους απ’ το χωριό. Παρόλα αυτά στη συνείδηση των κατοίκων το έθιμο συνδέεται ευθέως με την συμμετοχή των Τζουμερκιωτών στους απελευθερωτικούς αγώνες κατά την Οθωμανική κυριαρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου