Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τον Καλαρρυτιώτη δάσκαλο Γεώργιο Ζάγκλη θα τιμήσει η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου

Ο Αι Γιάννης την ημέρα της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων (1913)

Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την ίδρυση  της Κοινότητας Ανατολή, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, θα τιμήσει την προσφορά του πρώτου δασκάλου του Δημοτικού σχολείου Ανατολής, τον Γεώργιο Ζάγκλη.

Ο Γεώργιος Ζάγκλης, καταγόμενος απ' τους Καλαρρύτες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1907 και πέθανε το 1997.
Τελείωσε το τριτάξιο διαδασκαλίο Ιωαννίνων όπου και αποφοίτησε το έτος 1927. 
Πρωτοδίδαξε στο σχολείο της Ανατολής απ' τις 5 Φεβρουαρίου 1931. Τότε πρωτοδίδαξε στα κελιά της εκκλησίας του Αι Γιάννη Μπονίλα (σημερινός Άγιος Ιωάννης Ανατολής), όπου πρωτοεγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες του Πόντου πριν ακόμη ιδρυθεί η Κοινότητα Ανατολής (1933)
Εκεί δίδαξε για 15 ολόκληρα χρόνια έως τις 25 Ιουλίου 1946, όταν και αποπέμφθηκε λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Ηταν μεγάλη προσωπικότητα για την εποχή του! Ακέραιος άνθρωπος, ΔΑΣΚΑΛΟΣ πάνω από όλα, ιδεολόγος αγωνιστής με πολλά ενδιαφέροντα! Ένα μικρό παράδειγμα της μεγάλης πνευματικότητάς του, είναι ότι το 1959 έκανε διάλεξη για τη "διάσπαση του ατόμου"!!!

 Και λίγα λόγια για την Ίδρυση της Ανατολής Ιωαννίνων: ...


Την γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταύρου, στις 14 Σεπτεμβρίου, οι ακρίτες Πόντιοι της κοινότητας Ανατολής καθιέρωσαν συμβολικά να γιορτάζουν την ίδρυση της νέας τους πατρίδας και την εδραίωση και προκοπή τους σ’ αυτή την γωνιά της ακριτικής Ηπείρου, στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων

Από τον Μάρτιο του 1920 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1922 κρατάει η μαρτυρική πορεία από την περιοχή του Πόντου με κατεύθυνση την Καισαρεία και κατάληξη τα Άδανα και την Μερσίνα.
Πόντιοι με «αρχηγό» ένα αξιοσέβαστο παπά, τον παπα-Γιώργη Εμμανουηλίδη, αφού κατέληξαν στην Πρέβεζα, κίνησαν για τα Γιάννενα όπου ο παπα-Γιώργης είχε μάθει ότι υπάρχει τόπος για να φιλοξενηθούν και να δραστηριοποιηθούν.
«Μη σκορπιστείτε. Να ‘μαστε όλοι μαζί. Συγγενείς και γνωστοί. Να μην χαθούμε. Να βοηθηθούμε.» Έτσι ξεκινάνε για τα Γιάννινα. Μόλις βλέπουν οι Γιαννιώτες την άφιξη των ρακένδυτων προσφύγων διαμαρτύρονται έντονα. Οι ντόπιοι χωριάτες επιβουλεύονται εκείνοι τα κτήματα των τσιφλικάδων μπέηδων, που έχουν εγκατασταθεί με την ανταλλαγή στην Τουρκία και δεν θέλουν να πάρουν μέρος στο μοίρασμα της πίττας και φερτοί πρόσφυγες.
Ο Μητροπολίτης Σπυρίδων εντυπωσιάζεται από τις γνώσεις ετούτου του πρόσφυγα παπά από τον Πόντο, που έχει φοιτήσει στο φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Θαυμάζει την ψυχική δύναμη και την αντοχή που έχει ετούτος ο παπάς και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Είναι και ο μητροπολίτης Σπυρίδων κατά κάποιο τρόπο Πόντιος και πρόσφυγας κι ο παπα-Γιώργης του ξυπνάει μνήμες και προσωπικές συγκινήσεις από τα παλιά, όταν οι γονείς του από ένα χωριό του Πωγωνίου ξενιτεύονται για Κωνσταντινούπολη, βρίσκονται στην μικρασιατική ακτή και καταλήγουν στην Χιλή του Πόντου, όπου μεγαλώνει εκείνος και μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα.
Οι Πόντιοι πρόσφυγες μοιράζονται για προσωρινή φιλοξενία άλλοι σε ιδρύματα της πόλης και άλλοι στα κελιά που διέθετε-και υπήρχαν μέχρι την δεκαετία του’60- η εκκλησία-μοναστήρι του αϊ Γιάννη Μπονίλα, λίγο έξω από τα Γιάννινα. Με παρεμβάσεις του μητροπολίτη Ιωαννίνων εντοπίζεται η ελώδης τότε έκταση στην ευρύτερη έκταση της εκκλησίας του αϊ-Γιάννη Μπονίλα και στα γεωγραφικά όρια των κοινοτήτων Κατσικάς-Πεδινής. Το 1925 θεμελιώθηκε ο προσφυγικός συνοικισμός με μεγάλη επισημότητα και με την παρουσία του στρατηγού Τσιρογιάννη, των αρχών της πόλης και πλήθους λαού.
Ξεκινάνε οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την διανομή κλήρων και ισόγειων πλιθόκτιστων σπιτιών στις οικογένειες των ποντίων προσφύγων, η οποία και ολοκληρώθηκε το έτος 1933. 
Το καινούργιο προσφυγικό χωριό παίρνει το όνομα «Ανατολή», για να θυμίζει την προέλευση των κατοίκων του από την περιοχή της Ανατολής. 
Ο δραστήριος παπα-Γιώργης, κατά κόσμον Γεώργιος Εμμανουηλίδης, διορίζεται ιερέας της κοινότητας Ανατολής, στην εκκλησία του Αϊ-Γιάννη Μπονίλα. Κάθε απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται η δεύτερη ανάσταση στον Αϊ-Γιάννη Μπονίλα και ο παπα-Γιώργης διαβάζει την περικοπή της χαρμόσυνης αγγελίας της ανάστασης του Χρίστου στα ελληνικά και στα τουρκικά.
Αρκετοί Γιαννιώτες πηγαίνουν να παρακολουθήσουν την δεύτερη ανάσταση στον Αϊ-Γιάννη Μπονίλα.

Όλο το πρόγραμμα των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων για την Ίδρυση της Ανατολής: 
 


Επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση  της Κοινότητας Ανατολής

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013
18:00     Φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας, στο γήπεδο της Ανατολής,  μεταξύ  παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Α.Ο. Ανατολής και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013
10:30   Αγιασμός μπροστά στο < Πρώτο Σχολείο > Ανατολής ( παλιό    Δημαρχείο).

Χαιρετισμοί επισήμων

Ομιλία από τον καθηγητή κο Δημήτριο Ντούτση, αφιερωμένη στον Δάσκαλο Γεώργιο Ζάγκλη.

Παράθεση μικρής δεξίωσης με ποντιακά εδέσματα από τα μέλη          της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.


20:30           Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με την Λαϊκή Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.       
Παραδοσιακοί χοροί με τα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.
        ( Αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού σχολείου Ανατολής- παλιό Δημαρχείο)


Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων                  Ο Πρόεδρος Δ.Σ.                           Ο Πρόεδρος
                                               Του Πνευματικού Κέντρου          της Δημοτικής Κοινότητας    
                                                      Δήμου Ιωαννιτών                                 Ανατολής

Φίλιππος Φίλιος                      Μωυσής Ελισάφ                  Χρήστος Λάζος

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου



 ΣΗΜ. Sirrakiotis. blogspot.com: 
 Τα στοιχεία για την Ίδρυση της Ανατολής είναι από το βιβλίο του Γιάννη Παπαϊωάννου, «Γεγονότα από τη νεότερη ιστορία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου