Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πλήθος κόσμου και το ...αδιαχώρητο στην Συρρακιώτικη Βραδιά στην Πρέβεζα. Τιμήθηκαν οι απόγονοι των δωρητών του οικοπέδου του Δημοτικού Σχολείου Ελαιώνα



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας η καθιερωμένη πλέον  Συρρακιώτικη βραδιά την Παρασκευή, 30 Αυγούστου στην αυλή του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας. 
 Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 1.200 Συρρακιώτες και φίλοι της μουσικοχορευτικής παράδοσης του Συρράκου.
    Με την έναρξη της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του Συνδέσμου. Εκατόν πενήντα παιδιά, νέοι χορευτές με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Συγκούνα μάγεψαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν από τους συγγενείς τους και όλους τους παρευρισκόμενους.
    Στη συνέχεια, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στους απογόνους της Καλλιόπης και Χρήστου Μακρυγιάννη οι οποίοι το 1956 δώρισαν το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα, σήμερα 8ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας, στη μνήμη του γιού και αδερφού τους Ηλία Μακρυγιάννη που σκοτώθηκε μαχόμενος στο αλβανικό μέτωπο το 1941. 
Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας και Διευθυντής του 8ου Δημοτικού Σχολείου Δημήτρης  Τσουμελέκας ενώ την παρέλαβαν ...
η Τζένη, σύζυγος Γιάννη Μακρυγιάννη και η Καλλιόπη Μακρυγιάννη, εγγονή της δωρήτριας.  
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, παίρνοντας το λόγο, εξήραν την αγαστή πράξη της Καλλιόπης και του Χρήστου Μακρυγιάννη και εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την σπουδαία αυτή χειρονομία των Συρρακιωτών δωρητών.
    Ακολούθησε παραδοσιακό συρρακιώτικο γλέντι ως τις τέσσερις το πρωί. Μουσική πανδαισία υπό τους ήχους της εξαιρετικής ορχήστρας, «διπλοκάγκελος» και «τριπλοκάγκελος» χορός, συνεπήραν τους παρευρισκόμενους που μαγεύτηκαν από τα ακούσματα της παράδοσης.   
    Η ορχήστρα αποτελούνταν από τον γνήσιο υπηρέτη της παράδοσης, αειθαλή και μαγευτικό τραγουδιστή Κώστα Γεροδήμο, από τον Βασίλη Μπακαγιάννη στο κλαρίνο, το Κώστα Κωσταγιώργο στο βιολί, τον Νίκο Τομαρά στο τραγούδι, τον Αντώνη Τζιάσιο στο ντέφι και τον Γιάννη Διαμάντη στο λαούτο.
     Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: ο ιερέας του Συρράκου πατέρας Λάμπρος Αρλέτος, οι βουλευτές Πρέβεζας κ.κ. Τσουμάνης Δημήτρης και Κώστας Μπάρκας, ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές, οι δημοτικοί σύμβουλοι Πρέβεζας κ.κ. Βασίλης Κουτρούμπας, Χρήστος Νέσσερης, Δημήτρης Αυδίκος και Γιώργος Φραγκούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βορείων Τζουμέρκων κ.κ. Γιάννης Αργύρης και Χρήστος Σκαμνέλος, ο τοπικός εκπρόσωπος Συρράκου κ. Νίκος Γκίζας, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΑΠΜ του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Σπύρος Νταλαούτης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρέβεζας κ.κ. Χρήστος Πάσχος και Παναγιώτης Ζήγος, η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ν. Σαμψούντας κ. Στέλλα Χαϊτίδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων κ. Παναγιώτης Γκίζας και η πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Φιλιππιάδας κ. Έλλη Ηλιοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου