Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Γεώργιος Ζάγκλης. Ο Καλαρρυτινός δάσκαλος που τιμήθηκε απ' την Ακαδημία Αθηνών


Γεώργιος Κ. Ζάγκλης
Γεώργιος Ζάγκλης 1907-1997

Ο δάσκαλος απ' τους Καλαρρύτες που τιμήθηκε απ' την Ακαδημία Αθηνών

Άνθρωπος που  με ποικίλους τρόπους και προσωπική παρέμβαση, βοήθησε πάρα πολύ κόσμο

Αγωνιστής με έντονη πολιτική δράση

Ο Γεώργιος Ζάγκλης γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1907 στους Καλαρρύτες και πέθανε στα Γιάννενα στις 4 Ιανουαρίου 1997 . Παντρεύτηκε τη νηπιαγωγό Αρσακείου Βασιλική Κέκεση.
Το 1927 αποφοιτά από το τριτάξιο διδασκαλείο των Ιωαννίνων.
Υπηρετεί την ελληνική εκπαίδευση απ’ το 1928 έως το 1969 σε σχολεία των Ιωαννίνων. Βέβαια λόγω της συμμετοχής του στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, τη συμμετοχή του στον αντιστασιακό αγώνα αλλά και των πολιτικών του φρονημάτων υπάρχουν και χρόνια  που διακόπτεται το διδακτικό του έργο.
Από το 1931-1946  διδάσκει στο Δημοτικό σχολείο της Ανατολής. Πέρα από τα πρώτα μαθήματα στα μικρά παιδιά των προσφύγων στην Ανατολή παρεμβαίνει καίρια για την  ανέγερση του σχολείου (σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο),  και συγχρόνως εκπαιδεύει, στηρίζει, οργανώνει και συμπαρίσταται ποικιλοτρόπως στους πρόσφυγες της Ανατολής.
Το 1940-41 βρίσκεται στο μέτωπο του Ελληνο-ιταλικού πολέμου όπου πολέμησε ως έφεδρος υπολοχαγός και τραυματίζεται.
Το 1942 παίρνει μέρος στην εθνική αντίσταση και οργανώνεται στο ΕΑΜ  μέχρι το 1944. Την πρώτη χρονιά το 1942 πιάνεται από τις ιταλικές αρχές και φυλακίζεται στο...
υπόγειο του επιταγμένου σπιτιού του γιατρού Δόνου στα Γιάννενα όπου βασανίζεται απάνθρωπα για να καταδώσει τους συνδέσμους του. Μεταφέρεται στις φυλακές «Ακραίου» (στρατόπεδο στα Γιάννενα) και από εκεί στις φυλακές Μεσολογγίου, όπου καταδικάζεται από το ιταλικό στρατοδικείο στις 26 Φεβρουαρίου 1943.
         
Από τον βέβαιο θάνατο σώζεται χάρη στην επέμβαση του μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα (είχε πολύ καλή συνεργασία μαζί του, ως δάσκαλος της Ανατολής, για την ανέγερση του σχολείου αλλά και για άλλα ζητήματα ηθικής τάξης) και του δημάρχου  Μεσολογγίου Ευαγγελάτου. Έτσι η ποινή του περιορίστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση.
Μετά την κατάρρευση της Ιταλίας στον πόλεμο, αποφυλακίζεται και επιστρέφει στα Γιάννενα. Το Φεβρουάριο του 1944 καταφεύγει στους Καλαρρύτες αφού οι Γερμανοί προσπαθούν να τον συλλάβουν και λεηλατούν το σπίτι του παίρνοντας όλα τα έπιπλα, σκεύη και ρουχισμό.
Το έτος 1946 απολύεται από την υπηρεσία του λόγω των πολιτικών του φρονημάτων. Η απόλυσή του ανακαλείται το 1951.
Στο τέλος του 1947 κατά την διάρκεια του εμφυλίου, λόγω  της  αριστερής ιδεολογίας του, εξορίζεται για 2 χρόνια στην Ικαρία και για 1 χρόνο στη Μακρόνησο. Στην Ικαρία «συγκατοικεί» με το μεγάλο Έλληνα ηθοποιό Μάνο Κατράκη. Μάλιστα η κόρη του Μαίρη Ζάγκλη θυμάται, ότι όταν ο Μάνος επισκέφτηκε, χρόνια αργότερα, τα Γιάννενα με την παράσταση του Ντά και του είπε να πάει να τον συναντήσει, ο Ζάγκλης της είπε  «Άστο καλύτερα. Τι να του θυμίσω και τι να θυμηθώ!!!».

 Ανέγερση σχολείου Ανατολής.
Στη σκαλωσιά η Βασιλική Κέκεση
«Απολύεται» απ’ την εξορία στις 18 Φεβρουαρίου 1950
Αργότερα στην μεταπολίτευση σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο κινηματοθέατρο Παλλάδιο τιμήθηκε, όπως και άλλοι ΄Ελληνες, από το κράτος για την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Εκεί παρέστη βαθύτατα συγκινημένος και περήφανος που η Ελληνική Πολιτεία αναγνώρισε τους αγώνες τους.
Στο εκπαιδευτικό του έργο έχει κι εκεί να επιδείξει μεγάλη και σημαντική δράση.


Σχολικός κήπος Βάξιας Δρίσκου για τον οποίο
πήρε το δεύτερο βραβείο
Υπηρετεί στα δημοτικά σχολεία της Ανατολής, Βάξιας Δρίσκου, Γαρδικίου, Περάματος,  3ο Δημοτικό Σχολείου « Μαρούτσειο», 4ο Δημοτικό σχολείο Βασίλειος Μελάς από όπου  και συνταξιοδοτήθηκε το 1969.
Πρόσφατα και στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για την ίδρυση  της, η Κοινότητα Ανατολής και η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, τίμησε την προσφορά του στην ίδρυση και κατασκευή του πρώτου Δημοτικού σχολείου Ανατολής.
Ο Γεώργιος Ζάγκλης. πρωτοδίδαξε στα κελιά της εκκλησίας του Αι Γιάννη Μπονίλα (σημερινός Άγιος Ιωάννης Ανατολής), όπου πρωτοεγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες του Πόντου πριν ακόμη ιδρυθεί η Κοινότητα Ανατολής (1933)
Στην Ανατολή παρέμεινε 15 ολόκληρα χρόνια έως τις 25 Ιουλίου 1946 που αποπέμφθηκε λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Εκθεση εποπτικών μέσων στο "Μαρούτσειο"
Διακρίνονται ο Νομάρχης Ιωαννίνων Καλογερόπουλος ,
ο επιθεωρητής Σιάχαλος και ο Γ. Ζάγκλης
Για τους νεότερους, σε ηλικία, δασκάλους γίνεται φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση αφού οι πολυσχιδείς δραστηριότητες και ικανότητες, οι παιδαγωγικές εκδηλώσεις, η δραστηριοποίηση και συμμετοχή των παιδιών στη βιωματική εκπαίδευση, η δημιουργία σχολικών κήπων και κυρίως τα εποπτικά μέσα τα οποία, με δικά του έξοδα, ο ίδιος κατασκευάζει για όλα τα μαθήματα τον κατατάσσουν στους κορυφαίους και πρωτοπόρους διδασκάλους της περιοχής.

Ο Γ. Ζάγκλης τραυματίας πολέμου με τη σύζυγό του, τη μητέρα του
και τις ανηψιές του Αυγούλα και Λέλα Λάμπρου στο Εμίν Αγά.
Για τους σχολικούς κήπους Ανατολής (1938) και Δρίσκου (1954) που κατασκευάζει με τους μαθητές του, βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών και του απονέμεται τιμητική διάκριση.
Στην παιδαγωγική συγκέντρωση του 1957 δίδει διάλεξη για  «Τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας»  και στο παιδαγωγικό συνέδριο το 1961 συμμετέχει με την ομιλία «Πρόοδος και εξέλιξις των φυσικών Επιστημών», μελέτες  με πλούσια βιβλιογραφία που προκάλεσαν θετικότατες κριτικές .

Δεύτερη έκθεση εποπτικών μέσων στο παλιό σπίτι Ιωαννίδη
(που κάηκε) όπου στεγαζόταν η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών
Στα εποπτικά μέσα  διδασκαλίας, πρωτότυπα και πρωτοποριακά για την εποχή του, συμπεριλαμβάνονται χειροποίητα ανάγλυφα προπλάσματα γεωγραφίας, περιστρεφόμενα συστήματα χαρτών, όργανα στερεομετρίας, γεωμετρίας,  όλα τα πειράματα της φυσικής και χημείας (360 φιαλίδια με μέταλλα από μολύβι μέχρι χρυσό, ορυκτά, χημικά λιπάσματα πολύτιμοι λίθοι) ταριχευμένα ζώα, βαλσαμωμένα ερπετά και πτηνά, συλλογές από όλα τα είδη της φύσης (ξύλο –δέρμα -θαλάσσια είδη).
Για το ηλεκτροκίνητο πλανητικό σύστημα, στο οποίο γύρω από το ήλιο κινούνταν όλοι οι πλανήτες , του απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Θετικότατες είναι οι κριτικές που δημοσιεύονται στον τύπο ή υπηρεσιακά για το ζήλο, την αφοσίωση, και τη δημιουργικότητα στο εκπαιδευτικό τομέα αλλά και για την οργάνωση, συμπαράσταση και στήριξη των πρώτων προσφύγων κατοίκων της Ανατολής αλλά και για την επέμβασή του στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του Περάματος.

Ο Γ. Ζάγκλης προσέρχεται για να παραλάβει
το αναμνηστικό δίπλωμα για τη δράση του
στην Εθνική Αντίσταση
Ο Γ. Ζάγκλης ευτύχησε να γίνει αποδέκτης της καταξίωσης του σεβασμού και της εκτίμησης από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά κυρίως από τους μαθητές του και την κοινωνία.
Ήταν ένας άνθρωπος με ηθικές αρχές, απόλυτος, ακέραιος. Βοήθησε πολύ κόσμο στις δύσκολες εκείνες περιόδους με ποικίλους τρόπους και προσωπική παρέμβαση.
Ήταν ο συμπατριώτης μας Γεώργιος Ζάγκλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου