Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Εκλογές ΟΤΑ: Επαναφορά του 42% και ενιαίο ψηφοδέλτιο. Διάψευση απ' το ΠΑΣΟΚ



Επιστροφή στο 42%, ως όριο για την εκλογή Δημάρχου
 
Δυνατότητα για εκλογή Δημοτικού Συμβούλου άλλης παράταξης, απο αυτή που ανήκει ο Δήμαρχος

Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ
Σε προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη «κλείδωσαν» οι αλλαγές του εκλογικού συστήματος για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», προωθείται ρύθμιση που θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους θα είναι πολύχρωμο, αφού θα αναφέρονται τα ονόματα όλων, ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και προέλευσης. Επομένως, θα μπορεί κανείς να ψηφίσει δημοτικό σύμβουλο άλλης παράταξης από αυτή στην οποία ανήκει ο...
δήμαρχος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

Επαναφορά του 42%
Επίσης, προβλέπεται επιστροφή στο 42%, ως όριο για την εκλογή, από το 50%+1 που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, προϋπόθεση ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα απεγκλωβιστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κομματισμό.
Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός αυτός συνδέεται ευθέως με τις προθέσεις της Χρυσής Αυγής να επενδύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τις μετατρέψει σε δημοψήφισμα για την ακολουθούμενη πολιτική.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένονται έντονες, αλλά για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως όλα δείχνουν, ο κύβος έχει ριφθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη με 50%+1 είχε θεσμοθετηθεί με τον «Καλλικράτη» από τον Γ. Ραγκούση, προκαλώντας τότε πολλές αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ. Ωστόσο τότε σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ και οι περισσότεροι από τους αιρετούς που ήταν υποψήφιοι με τη σημαία του, τάσσονταν υπέρ του 50%+1, κάνοντας λόγο για «καρμανιόλα του 42%»
Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με τη ΝΔ για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις δημοτικές εκλογές

«Δεν έχει γίνει συζήτηση σε επίπεδο Αντώνη Σαμαρά- Ευάγγελου Βενιζέλου, άρα δεν υπάρχει τίποτα», σχολίαζαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αναφορικά με την υπό εξέταση αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ίδιες πηγές σημείωναν επίσης ότι, εφόσον γίνει πρώτα αυτή η συζήτηση και σε κάθε περίπτωση πριν ανακοινωθεί κάτι, θα έχει προηγηθεί ενημέρωση και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου