Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Κλαρίνα και ροκ στην Πράμαντα



Το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ορεινή Σύγκλιση σε συνεργασία με την Culture Media Arts, στα πλαίσια της υλοποίησης του Έργου COMMΟΝ ROOTS που χρηματοδοτείται από το Διακρατικό Πρόγραμμα Ελλάδα –Αλβανία 2007-13, πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στις κοινές πολιτιστικές ρίζες της μουσικής των δύο κρατών και την μετεξέλιξή της.

Eκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτές στα Γιάννενα, ενώ σήμερα Σάββατο θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική πλατεία στην Πράμαντα   στις 1800 το απόγευμα. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν τον κύκλο τους στην Κόνιτσα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 στην κεντρική πλατεία. 
Παράλληλα, στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν εκθέσεις τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων των περιοχών του προγράμματος.
Το πρόγραμμα κάθε εκδήλωσης περιλαμβάνει δύο συναυλίες με συγκροτήματα από...

την Ελλάδα και την Αλβανία. Στην πρώτη συναυλία θα συμμετέχουν από την Ελλάδα το παραδοσιακό δημοτικό συγκρότημα των Αναγνώστου, Κωσταγιώργου, Τσίκα, Βέρδη, Σπύρη και από την Αλβανία τα Σάζια της Πρεμετής. Στη δεύτερη συναυλία θα συμμετέχουν από την Αλβανία το πολυφωνικό συγκρότημα Κουρόρα Λάμπε και από την Ελλάδα οι Folk n’ Roll με μια ροκ άποψη της παραδοσιακής μουσικής. Το πρόγραμμα των μουσικών θα πλαισιώνουν χορευτικό από την Ελλάδα και την Κάτω Δερόπολη.
Οι εκδηλώσεις αυτές έρχονται ως συνέχεια αντίστοιχων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν στην Αλβανία στις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή Ελλήνων και Αλβανών καλλιτεχνών. Οι εκδηλώσεις στην Αλβανία πραγματοποιήθηκαν στο Αργυρόκαστρο, την Πρεμετή και το Τεπελένι και από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν το συγκρότημα του Κώστα Βέρδη, οι V.I.C. και διάφοροι εκθέτες τοπικών προϊόντων. Κορυφαίες στιγμές των εκδηλώσεων αποδείχθηκε η σύμπραξη επί σκηνής Ελλήνων και των Αλβανών μουσικών, αναδεικνύοντας απόλυτα τις κοινές παραδοσιακές μουσικές ρίζες των δυο λαών, ενώ οι V.I.C. πρόσφεραν μια ξεχωριστή νότα στις εκδηλώσεις, αγγίζοντας όχι μόνο το νεανικό κοινό το οποίο τους επευφημούσε, αλλά ακόμη και μεγάλους σε ηλικία θεατές που λικνίζονταν ρυθμικά στους δυνατούς ρυθμούς των αυτοσχεδιασμών τους πάνω στις παραδοσιακές ηπειρώτικες μουσικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου