Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Απογραφή πληθυσμού 2011: Το δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου, θα διεξαχθεί τελικά η απογραφή . Πρόβλημα για τα χωριά μας!!!

Η εθνική απογραφή θα γίνει σε δύο επίπεδα: Προηγήθηκε η απογραφή κτιρίων που έγινε τον Φεβρουάριο, από την 1η ως τις 28 του μήνα.
Το δεκαπενθήμερο από 10 έως και 24 Μαΐου, θα διεξαχθεί τελικά η απογραφή πληθυσμού- κατοικιών 2011, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Δεν θα είναι δηλαδή μία μόνο Κυριακή, αυτή τη φορά αλλά δύο εβδομάδες κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους απογραφείς να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και παράλληλα θα αποτελέσει και εμπόδιο σε όσους σκοπεύουν να διοργανώσουν… εκδρομή για να «γραφτούν στο χωριό» ενώ ζουν στην πόλη.
Την απογραφή πλέον την κάνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή και ήδη η Στατιστική Υπηρεσία Ιωαννίνων, έχει πιάσει δουλειά και προετοιμάζεται.

Ο πρόεδρος της Αρχής, επιπλέον έχει αποστείλει προς τους δημάρχους της περιοχής επιστολή με την οποία τους ζητάει να εγκρίνουν στα δημοτικά συμβούλια τα Φύλλα Αυτόνομων Οικισμών, κάτι απαραίτητο για να φανεί και η πραγματική κατάσταση των οικισμών μετά το 2001.
Έχει ενδιαφέρον ότι αναμένεται Πανελλαδικά να εργαστούν περίπου 60.000 άνθρωποι σε όλες  τις φάσεις της απογραφής, ενώ το κόστος μπορεί να φτάσει ως και τα 70 εκατ. ευρώ.

Η απογραφή του 2011 έχει και μερικές κρίσιμες πολιτικές θα τις λέγαμε πτυχές. Πάνω στα στοιχεία που θα προκύψουν θα δομηθεί προφανώς και ο αναμενόμενος νέος εκλογικός νόμος που θα περιλαμβάνει όπως είναι γνωστό νέες εκλογικές περιφέρειες, μονοεδρικές και περιφερειακές. Επιπλέον με ενδιαφέρον αναμένεται από την απογραφή ο αριθμός των μεταναστών και οι συνθήκες ζωής τους ή άλλοι αριθμοί όπως αυτός των ανέργων. Πρόκειται στην ουσία για μια ολοκληρωμένη και εκ του σύνεγγυς καταγραφή πολλών στοιχείων για τη σύγχρονη Ελλάδα με έναν αξιόπιστο τρόπο.

Για να έχουμε ένα μέτρο, το 2001 ο Πραγματικός πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.964.020 και ο Μόνιμος 10.934.097 ενώ στην Ήπειρο ο Πραγματικός πληθυσμός ήταν 353.820 και ο Μόνιμος 336.392.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου