Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Εκλογές στον Κυνηγετικό Σύλλογο Πραμάντων και το εκτροφείο της ορεινής πέρδικας «Γκρέκα» ή πετροπέρδικαs

Εκλογές πραγματοποιούνται στον κυνηγητικό Σύλλογο Πραμάντων, την Κυριακή 16 Απριλίου, στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πραμάντων.
Καλούνται οι κυνηγοί της περιοχής να προσέλθουν στις εκλογές του Συλλόγου για την εκλογή νέου επταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου, για διετή θητεία. Αναφορικά δικαίωμα εκλογής έχουν τα μέλη του κυνηγητικού συλλόγου Πραμάτων, δηλαδή αυτοί που έχουν εκδώσει την κυνηγητική τους άδεια στον εν λόγω σύλλογο και ανέρχονται αυτή την στιγμή στα 142 μέλη.
Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος κος Σπύρος Γεροδήμος, διακαής του πόθος ήταν ο μοναδικός κυνηγητικός σύλλογος του νέου Δήμου μας, να μετονομαστεί σε κυνηγητικός σύλλογος Βορείων Τζουμέρκων μιας και ανταποκρίνεται σε όλη την περιοχή, αλλά αυτό προς το παρόν δεν γίνεται γιατί η ονομασία υπάρχει λόγω του Δασονομείου Πραμάντων που προϋπήρχε στον Δήμο και υπάρχει νομικό κώλυμα.
Πάντως αναφορικά να πούμε και δυό λόγια για την επιτυχημένη θητεία του
κου Σπύρου Γεροδήμου (ο οποίος κατά δήλωσή του) δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για το χρίσμα του προέδρου.
Ένα απ’ τα μεγαλύτερα έργα που έλαβαν θετική κατάληξη επί θητείας του, είναι ότι ήδη εκπονείται η μελέτη για την έναρξη κατασκευής του εκτροφείου ορεινής πέρδικας που δημιουργεί στα Πράμαντα η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία  σε συνεργασία με τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο Πραμάντων και τον οικείο δήμο.
και η οποία ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης –θα στοιχίσει περίπου στις 80.000 €.
Αυτό που μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αδύνατο να γίνει κυρίως λόγω της ευαισθησίας του είδους της ορεινής πέρδικας, της γνωστής στους κυνηγούς τουλάχιστον ως γκρέκα, είναι πλέον εφικτό όπως δείχνει η εμπειρία και η απόκτηση τεχνογνωσίας. Η δημιουργία εκτροφείου ορεινής πέρδικας αποτελούσε διαχρονικά ένα στοίχημα για κάθε διοίκηση της Ε’ ΚΟΗ και του τοπικού Κυνηγετικού Συλλόγου, όμως διάφοροι λόγοι δεν επέτρεπαν την υλοποίησή του. Το νερό όμως μπήκε στο αυλάκι, μετά το πρώτο βήμα που έγινε και το οποίο αφορούσε στην παραχώρηση δημοτικής έκτασης περίπου 4 στρεμμάτων από τον πρώην δήμο Πραμάντων και νυν δήμο Βορείων Τζουμέρκων σε μία μαγευτική τοποθεσία, που θεωρείται και είναι ένας από τους πλουσιότερους βιοτόπους της ορεινής πέρδικας στην Ήπειρο.
Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης των αρχιτεκτονικών σχεδίων και μελετών για το εκτροφείο της ορεινής πέρδικας και πριν από λίγες ημέρες στελέχη της Ομοσπονδίας, με μηχανικούς βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να κάνουν την πρώτη αποτύπωση και να προσχωρήσει η εκπόνηση των σχεδίων. Όπως έχει τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ  Παν. Σκαμαντζούρας και άλλα μέλη του ΔΣ, πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει θέσει η Ομοσπονδία, καθώς αναφέρεται στην εκτροφή ενός είδους, που αποτελεί τη σφραγίδα ή την βασίλισσα, όπως αρέσκονται οι κυνηγοί να την αποκαλούν, των ηπειρωτικών βουνών.
Καθοριστικής σημασίας φυσικά για την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου ήταν η βοήθεια και η στήριξη του δήμου Βορ. Τζουμέρκων με το δημοτικό συμβούλιο του πρώην δήμου Πραμάντων να συναινεί στην παραχώρηση της δημοτικής έκτασης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ, η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε αρχικά, από την ανάγκη για την ενίσχυση της παρουσίας του είδους αυτού, που ενδημεί στα βουνά της Ηπείρου, καθώς επίσης και από την δραστηριοποίηση πλήθους κυνηγών στην περιοχή, όπως και την προσέλκυση άλλων από διάφορες περιοχές της χώρας στους κυνηγότοπους των Τζουμέρκων. «Είναι άλλωστε μία δραστηριότητα η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία της περιοχής και τη στήριξη πολλών τοπικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα τους μήνες που επιτρέπεται η άσκηση της θήρας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σεντελές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου